Algemene voorwaarden

GARANTIE EN LEVERINGSVOORWAARDEN GROENCENTRUM FREEK VAN DER WAL B.V.

Groencentrum Freek van der Wal B.V. geeft onder voorwaarden garantie op iedere boom en plant. Dit houdt ons bedrijf scherp om kwaliteit te leveren! Al onze planten worden vers van de kwekerijen geleverd en worden zorgvuldig getransporteerd. Het kan voor komen dat de boom of plant na enige tijd het niet goed doen. Bij twijfel graag direct contact opnemen. Zo kunnen we direct reageren en is de plant/boom misschien nog wel te redden. Wilt u aanspraak maken op uw garantie, stuur dan een mail naar [email protected]

1.GROEIGARANTIE

2.HET INPLANTEN

3.PLANT- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES

4.VERZORGING

5.EXTRA ADVIEZEN

6.GEEN GARANTIE

7.HERROEPINGSRECHT EN RETOUREN

 

1.GROEIGARANTIE

1.1. Op planten en bomen die in pot zijn gekweekt wordt een groeigarantie gegeven van 2 maanden na aankoop/levering.

Op groene kamerplanten geven wij 30 dagen en op bloeiende kamerplanten 7 dagen garantie.

Op eenjarige planten geven wij 1 week garantie

Voor planten uit de volle grond, geleverd met kale wortel/kluit, geplant tussen 1 november en 1 mei; hanteren wij de volgende garantiebepaling:

In het aanplantjaar voor 15 juni: 100% garantie

In het aanplantjaar tussen 15 juni en 15 juli: 50% garantie

In het aanplantjaar na 15 juli: geen garantie.

1.2. De klant dient Groencentrum Freek van der Wal de mogelijkheid te geven het beroep op de groeigarantie te onderzoeken.

1.3. Indien de klant met succes een beroep doet op de groeigarantie, dan wordt de plant vergoed. Indien dit niet mogelijk is wordt er een vervangend product geboden of de aankoopprijs van de plant vergoed.

1.4. De klant heeft bevestigd via een mail naar [email protected] dat hij de garantievoorwaarden en plant- en onderhoudsinstructies heeft gelezen en/of heeft opgeslagen en/of heeft uitgeprint.

1.6. Elke plant dient in de juiste potgrond geplant te worden en te worden bemest. Gebruik bemesting en grond die wordt geadviseerd bij het product.

1.7. Bomen dienen met boompalen en boomband vastgezet te worden. Een boom mag geen grond op de potkluit hebben en niet dieper worden geplant dan dat hij op de kwekerij heeft gestaan.

2.HET INPLANTEN

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient de plant goed geplant te worden:

  • Plantgat: Maak een ruim plantgat: 2x de doorsnede van de kluit/pot en 1,5x de diepte. Spit de ondergrond in het plantgat goed los en vul het plantgat met de juiste potgrond of aanplantgrond die wij adviseren. Dompel de plant eerst in het water en plant de plant niet te diep in de grond, bovenkant pot/kluit is bovenkant maaiveld. Gooi geen water onder in het plantgat!
  • Bij hagen kunt u een geul graven en de aanwezige grond omspitten met de juiste potgrond. De planten erin zetten en dicht gooien met de juiste potgrond. Druk de grond tussen de planten voorzichtig aan.
  • Bomen, boompalen en drain: Bij de bomen zijn boompalen verplicht. Bomen die niet goed verankerd in de grond staan wiebelen vanwege de wind en beschadigden de haarwortels. Hierdoor slaat de boom niet goed aan. Zet de boompalen 20-30 cm van de boom af, maar sla de paal nooit door de kluit. Gebruik 2 boompalen en plaats die op kniehoogte en zet ze vast met boomband. Bij grote bomen adviseren wij 3 boompalen. Gebruik bij grote bomen een drain bij de boom, zodat u makkelijk water kan geven. In sommige gevallen adviseren wij om langere boompalen te gebruiken.
  • Plant de boom niet te diep. Bovenkant van de potkluit is bovenkant maaiveld. Houdt er rekening mee dat de boom eventueel nog kan nazakken doordat het plantgat is gespit.
  • Kale wortel: Bomen en planten met kale wortel moet u direct in de grond plaatsen met voldoende water. Het wortelgestel mag nooit in de zon of wind liggen!
  • Kluiten: Is de lap om de kluit grijs (acryl), dan dient u deze te verwijderen. Zet de kluit in het plantgat, en snij de lap eraf. Doe het op zo’n manier, dat de kluit wel heel blijft in het plantgat. Is de lap bruin (jute), dan kunt u de lap om de kluit houden. Deze zal na twee weken weggerot zijn. Heeft u een boom met een ijzeren korf om de kluit, laat deze erom zitten. Deze zal binnen een jaar weggerot zijn. Verwijder de korf nooit, omdat dan de kluit uit elkaar valt en zo de wortels beschadigen. De bovenste spandraad mag losgeknipt worden, zodat deze niet in de stam groeit.

3.PLANT- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES

Boomplantinstructies

  • Bomen aanplanten met aanplantgrond
  • Maak een ruim plantgat: 2x de doorsnede van de kluit/pot en 1,5x de diepte.
  • Plant de boom niet te diep. De bovenkant van de kluit, blijft de bovenkant. Geen grond op de kluit.
  • Zet de boom vast met boompalen en boomband
  • Palen op kniehoogte vastzetten, tenzij door ons anders aangegeven.
  • Bomen na het planten water geven. Niet voor die tijd in het plantgat.
  • Geef voldoende water: het hele jaar door, op warme dagen extra
  • Zorg er te allen tijde voor dat er geen gras, schors, snippers of grind op de voet van de boom komt, zeker het eerste jaar niet.
  • Bomen dikker dan 18-20 (cm in omtrek) laat u door een vakman planten
  • Het is goed om beplanting 3 maanden na aanplant bij te mesten.

Bos- en haagplantsoen plantinstructies:

  • Laat het bosplantsoen niet uitdrogen tussen ons en uw tuin.
  • Voor het planten de wortels nat maken.
  • Na het planten goed watergeven. Niet voor die tijd in het plantgat.
  • Spit voor het aanplanten aanplantgrond door de tuin heen, dit zorgt voor goede aanplant- en bodemschimmels. 1 zak van 70L per 5 meter. Op zandgrond en zware klei meer.
  • Denk bij het planten erom dat de wortels net onder de grond komen, niet dieper!
  • Zorg er te allen tijde voor dat de voet van de haag onkruidvrij blijft
  • Het is goed om beplanting 3 maanden na aanplant bij te mesten.

Kamerplantinstructies:

  • Laat je informeren over de instructies voor je kamerplant. Of zoek informatie op via internet.
  • Denk om de standplaats van de plant; zon, schaduw
  • Geef de plant regelmatig water. De hoeveelheid is afhankelijk van de plant en van de omstandigheden zoals standplaats, luchtvochtigheid en temperatuur
  • Planten kunnen niet op de vloer staan als er vloerverwarming is. De plant moet dan op, bijvoorbeeld, een krukje, zodat de warme lucht er onder weg kan.
  • Kamerplanten kunnen niet tegen tocht.

Water geven:

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient er juist water gegeven te worden. Vooral het eerst jaar is erg belangrijk. Dit lijkt gemakkelijker dan het is. Bij alle geleverde planten en bomen geldt:

Na aankoop: Laat de planten en bomen na levering nooit in de zon liggen, vooral de kluiten en kale wortels moeten in de schaduw liggen en voldoende water krijgen.  Houd de wortels of kluit van de  planten en bomen vochtig totdat ze geplant worden.

Vervoer: vervoer planten in een afgesloten auto/aanhanger of gebruik een dekkleed,  planten drogen snel uit door rijwind.

Bij het inplanten: Bij het inplanten van de planten is het belangrijk dat de grond vochtig is en blijft. Niet te nat, want dan kan de plant verzuipen. U kunt zelf wel bepalen wat een vochtige grond is. Zorg dat de kale wortels nat zijn, maar zet de plant niet in een emmer water. Een kluit kan je voor het planten laten voldrinken in een emmer. Gooi geen emmer water onderin het plantgat. Als de plant gaat groeien heeft het steeds meer water nodig, vooral wanneer de plant begint uit te lopen. Als de plant volop in het blad staat, en vooral in de zomer, is het belangrijk de grond vochtig te houden, vooral de kluiten en kale wortel planten die in het voorjaar zijn geplant.

De maat van de plant: Hoe groter de plant, hoe meer water.

Groeiseizoen: Als de plant begint uit lopen heeft het steeds meer water nodig. Geef de plant of boom bij uitlopen geen overtollig water, de plant neemt niet veel water op omdat er nog geen of weinig blad aan de plant zit. In de zomer heeft de plant meer water nodig, omdat er dan veel verdamping is vanwege de bladeren en het warme weer.

De standplaats: Als de plant tegen een schutting of muur staat, verdampt de plant meer water dan wanneer deze bv in de schaduw staat. Planten tegen een warme achtergrond hebben dus meer water nodig door een hogere verdamping.

Bestrating: Als de plant in een bestrating staat of langs een oprit, heeft het extra zorg nodig door de extra warmte die ontstaat door het warme oppervlakte. Als de plant in een bestrating staat, moet het plantgat voldoende groot zijn en de bestrating aflopen naar het plantgat. Langs een oprit is een druppelslang noodzakelijk en moet de straat aflopen naar de plantenborder. Het gevaar bestaat dan wel weer, dat het bij overtollig water de planten weer kunnen verzuipen.

Hoogteverschillen: Bij opsluitbanden en verhogingen in de border is het belangrijk dat de planten extra bewaterd worden, omdat de wortels niet genoeg ruimte hebben om water uit de omringende grond te onttrekken. Het gevaar bestaat dan wel weer, dat het bij overtollig water de planten weer kunnen verzuipen.

Bij lage of hoge stukken in uw tuin is extra zorg nodig. Bij hoge stukken dient u meer te bewateren dan op lage stukken. Het kan zelfs zijn dat u op lage stukken moet draineren.

Humusgehalte grond: Ons advies is om turf of potgrond in en bij de plantgaten te planten, of turf door de tuin te harken. Zo blijft het organisch stofgehalte hoog (humus) en blijft het vocht beter in de grond zitten.

Storende lagen in de grond: Er kunnen storende lagen in de grond zitten, waardoor het water niet goed weg kan. Let hier goed op, want dan kunnen de planten verzuipen.

In het grasveld: Staat de plant in het gras, haal dan het gras rondom de plant of boom weg. De boom moet een boomspiegel hebben van 80 á 90cm doorsnede. Dit betekend: binnen die cirkel geen gras. Staat de plant in de buurt van een grote boom, haag of grote struik? Grote planten onttrekken veel water uit de grond. Extra water geven dus.

Wind: wind zorgt voor een grotere verdamping, vooral bij oostenwind is het meestal zonnig en schraler. Extra water geven bij warme winden!

Wintergroene planten: Deze planten hebben meer water nodig dan bladverliezende planten, het gehele jaar door, dus ook in de winter.

4.VERZORGING

Om in aanmerking te komen voor een groeigarantie dient u de plant goed te verzorgen. Geef de planten vooral in het eerste jaar extra aandacht!

  • Geef beperkt water als de boom of plant nog geen bladeren heeft. Als deze te nat staat, kan de plant het begeven. Wanneer de ontwikkeling van het blad stagneert, staat hij vaak te nat. Uitzondering zijn de groenblijvende planten en bomen, deze kunt u extra water geven.
  • Zorg ervoor dat de grond vochtig is, dus niet drijfnat.
  • De grootste kans dat de plant dood kan gaan is wanneer het licht vriest in combinatie met zon en wind. Hierdoor drogen de planten snel uit, vooral de groenblijvende planten en bomen. Zorg ervoor dat de groenblijvende planten vochtig staan en beschut ze in de winter tegen extreme koude wind.
  • Als de plant of boom volop in blad staat, heeft deze voldoende water nodig, afhankelijk van het weer.
  • Het snoeien van de plant bevorderd de groei. Snoeien doet groeien! Vooral bij haagplanten is het raadzaam de haag direct na het inplanten te snoeien (maximaal ¼ deel van de plant) om maximale verdamping te voorkomen. Ook krijgt u zo een mooie gelijke compacte haag.
  • Planten kunt u in de juiste vorm snoeien, zodat het dichte compacte planten worden. Wel pas na de bloei snoeien, anders knipt u de bloemknoppen uit de plant.

5.EXTRA ADVIEZEN

  • Vorst- en uitdrogingschade: Er wordt geen garantie gegeven bij vorstschade. Vooral een combinatie van extreem koud weer met een sterke wind en de plotselinge weersveranderingen naar warmer weer kunnen funest zijn voor de plant. Als het warm begint te worden, komt de sapstroom op gang. De plant bestaat namelijk uit 70% water. Bij plotselinge weersveranderingen naar extreme koude, kan de plant hierdoor bevriezen en afsterven. De exotische planten dienen binnengezet te worden of goed afgedekt te worden.
  • Kale wortels: Bomen en planten met kale wortel lopen uit in het voorjaar en groeien nauwelijks in het eerste jaar. De grond moet goed door de wortels heen spoelen door het water geven, waardoor de haarwortels zich kunnen ontwikkelen. Bomen en planten met kluit en in pot groeien direct door en zullen eerder uitlopen. Kale wortels dienen direct bedekt te worden met grond tijdens het inplanten, dus niet in de zon en wind laten liggen! Voldoende water geven in het plantgat.
  • Beuken met kale wortel en kluit: Wanneer u beukensoorten met kale wortel of kluit besteld, adviseren wij altijd aanplantgrond bij de wortels te planten. Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze schimmel heeft de beuk van nature zelf op zijn wortels zitten. Onze aanplantgrond, waar deze schimmel ook in zit, adviseren wij voor een grotere kans van aanslaan.
  • Rhododendrons, Heide en Azalea´s: Deze planten groeien uitsluitend in turf of speciale Rhododendrongrond. Maak het plantgat 20cm breder dan de kluit en vul deze met turf. Zet hier deze planten in. De bovenkant kluit iets uit de grond laten steken. Als u te diep plant, kan de stam gaan rotten. Deze planten houden niet van een te natte grond.
  • Ziekte en voeding: Er kunnen ziektes in de planten komen. Bestrijd deze tijdig. Op ziek geworden planten kunnen wij geen garantie geven. U kunt ziektes voorkomen om de plant sterker te maken. Dit kunt u doen met goede verzorging, goed bemesten en snoeien.

Wanneer planten aanschaffen:

  • Planten en bomen in pot kunt u het gehele jaar planten.
  • Planten en bomen met kluit of kale wortel kunt u planten vanaf half oktober tot half april, afhankelijk van het weer. De plant mag dan niet in blad staan.
  • Kluiten en kale wortels die in het najaar (vanaf half oktober) geplant worden, hebben een groeivoorsprong in het voorjaar.
  • Coniferen met kluit kunt u planten vanaf half september tot eind mei.

6.GEEN GARANTIE

Er zijn een aantal specifieke omstandigheden wanneer er geen garantie gegeven kan worden:

  • U kan geen beroep op de garantie doen indien een gebrek en/of schade aan het product of de plant het gevolg is van:
    a.verkleuring van blad of bloemkleur;
    b.onoordeelkundig gebruik;
    c.niet of onjuist uitgevoerd onderhoud;
    d.aantasting door schimmels, ziekte of plaagdieren;
    e.overmaat of gebrek aan water;
    f.schade veroorzaakt door brand, bliksem, overstromingen, natuurrampen, ontploffingen, vorst of extreme weersomstandigheden;
    g.het niet op juiste wijze planten, snoeien of verzorgen van de geleverde plant.
  • Er wordt geen garantie gegeven op planten en bomen die in (bloem)-bakken, grindborders of te kleine borders staan.
  • Op bomen, planten en artikelen die in de opruiming zijn gekocht of met korting zijn meegegeven.
  • Als de factuur of het aankoopbedrag niet of niet volledig is betaald.
  • Bij bezorging worden de planten en goederen direct door de ontvanger bekeken. Garantie vervalt als er niet binnen 24 uur gereclameerd wordt.
  • Potterie: Wat je ziet is wat je koopt. Als de pot de winkel verlaat is het voor klagen te laat.
  • Geen garantie zonder bon of aankoopdatum.
  • Er is geen garantie op werkloon, wel op beplanting.

7.HERROEPINGSRECHT EN RETOUREN

Bij Groencentrum Freek van der Wal kunt u gebruik maken van uw herroepingsrecht. Dat betekent dat u zonder opgave van reden uw koopovereenkomst kunt ontbinden tot 14 dagen na aankoop/ ontvangst van uw producten, mits u de kassabon of aankoopdatum hebt.

Bij planten en bomen:

Om gebruik te maken van uw herroepingsrecht retourneert u de ontvangen producten zoals u ze hebt gekocht. Dat betekent dat als u uw planten al geplant hebt, u geen gebruik meer kunt maken van uw herroepingsrecht. Beplanting moet onderweg goed verzorgt zijn!

Herroepingsrecht vervalt bij bomen en planten met draadkluit als de kluit is losgemaakt en verwijderd. Herroepingsrecht vervalt bij potgekweekte bomen en planten als de pot is verwijderd.

Bij producten:

- Een aangekocht product kan geretourneerd worden binnen 14 dagen na aankoop. Dit mag zonder opgaaf van redenen. Tijdens deze 14 dagen verwachten wij dat u zorgvuldig omgaat met het product en de verpakking. U mag het product slechts uitpakken of gebruiken in de mate die nodig is om de aard, de kenmerken en de werking van het product vast te stellen. Het uitgangspunt hierbij is dat u het product slechts mag hanteren en inspecteren zoals u dat in een winkel zou mogen doen.

- Bij speciaal voor u bestelde bomen, planten en producten geldt geen herroepingsrecht. U bent verplicht deze af te nemen. Bij de bestelling kan u een aanbetaling gevraagd worden voor maximaal 50% van de waarde van de artikelen.

- Zijn de bomen, planten en/of producten bij u bezorgd dan moet u er zelf zorg voor dragen om de artikelen te retourneren. Eventuele kosten zijn voor uw eigen rekening. Het risico en de bewijslast voor de juiste en tijdige uitoefening van de retournering ligt bij u.

Vergoeding kan op de volgende manieren, mits de artikelen onbeschadigd retour zijn gekomen:

  • U krijgt uw geld terug bij de kassa;
  • U ontvangt een nieuw of vergelijkbaar exemplaar tegen dezelfde waarde;
  • U ontvangt uw geld, binnen 14 dagen, op uw rekening.